PROFESSIONALS
Aan de slag met SLIMMER
SLIMMER licentie, scholing en verdieping
Professionals die het SLIMMER programma kunnen aanbieden vanuit een multidisciplinair team zijn HBO-opgeleid. Het team bestaat minimaal uit een diëtist (uitvoerder Deelprogramma Voeding), een fysio- of oefentherapeut (uitvoerder Deelprogramma Bewegen) en een leefstijlcoach (uitvoerder Deelprogramma Gedragsbehoud).
Om de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) uit te kunnen voeren is het volgende nodig:
- een registratie leefstijlcoach, op basis van een Kabiz(BLCN), Kwaliteitsregister Paramedici (NVD, VVOCM) en een KNGF of SKF registratie;
- betrokkenheid vanuit de huisarts voor de verwijzing van deelnemers;
- een buurtsportcoach of beweegmakelaar voor de begeleiding naar lokaal sport- en beweegaanbod.
SLIMMER licentie
Professionals die SLIMMER willen aanbieden hebben een SLIMMER licentie nodig. Hiervoor volgen zij eerst de e-learning over het programma en de startinstructie. Voor alle professionals die één van de deelprogramma's geven, is dit verplicht. Na het volgen hiervan ontvang je een certificaat en een licentie om SLIMMER te kunnen aanbieden.
Hercertificeren
Een SLIMMER licentie is twee jaar geldig. Na deze periode kun je je als professional her certificeren. Hiervoor zal er een opfriscursus plaatsvinden over het programma (leertraject). De kosten hiervan, inclusief licentie voor opnieuw twee jaar, bedraagt €250,-.
Data SLIMMER startinstructies 2023 (online):
- 23 maart van 10:00 - 12:00 uur
- 30 maart van 09:30 - 11:30 uur (LET OP: geen reguliere startinstructie, ALLEEN voor professionals uit ZHZ)
- 18 april van 10:00 - 12:00 uur
- 20 april van 09:30 - 11:30 uur (LET OP: geen reguliere startinstructie, ALLEEN voor professionals uit ZHZ)
- 25 mei van 10:00 - 12:00 uur
- 22 juni van 10:00 - 12:00 uur
De kosten voor het volgen van de e-learning, startinstructie en licentie gezamenlijk bedragen €300,- per persoon. De licentie is geldig voor twee jaar. Professionals die de e-learning en startinstructie hebben gevolgd en zijn gecertificeerd worden geregistreerd. Zorgverzekeraars kunnen deze registraties inzien.
Bijeenkomst hercertificeerders 2023 (online):
- 16 maart van 9:00 - 10:00 uur
- 13 april van 9:00 - 10:00 uur
- 16 mei van 9:00 - 10:00 uur
- 15 juni van 9:00 - 10:00 uur
Verdiepende e-learning modules
Er zijn twee verdiepende e-learning modules beschikbaar voor SLIMMER aanbieders, namelijk:
- Vergroten van Veerkracht
- Begeleiden van groepen
De module over Veerkracht gaat in op het versterken van veerkracht door aandacht te besteden aan mind-set, stress, ontspanning en slaap. In de module over het Begeleiden van groepen leer je hoe je als begeleider het groepsproces positief kan beïnvloeden.
Nieuw: SLIMMER powered by Ancora
SLIMMER powerd by Ancora is een digitaal ondersteunde variant van SLIMMER en kan vanuit de privéomgeving van de deelnemer worden gevolgd. De basisgedachte van SLIMMER – een multidisciplinaire benadering en een combinatie van persoonlijke coaching en peer groups – is ongewijzigd. Er wordt gebruik gemaakt van digitale meetinstrumenten en online coaching die de deelnemers begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes.
De meetinstrumenten zorgen voor een informatiestroom die de deelnemers inzicht geeft in het eigen gedrag en die motiverend werkt bij gedragsverandering. In het programma wordt ook samengewerkt met lokale gezondheidsinitiatieven.
Er is in 2022 gestart met een pilot, deze loopt nog. Bekijk voor meer informatie het blog van Ancora.
Interesse?
Heb je als professional interesse om als coach aan de slag te gaan met SLIMMER powered by Ancora? Zie voor meer informatie en contactgegevens: coaches@ancora.health
Monitoring en evaluatie
De evaluatie en monitoring wordt uitgevoerd middels het GLI-register van het RIVM. Deelnemers aan het SLIMMER programma worden op een paar momenten tijdens het SLIMMER programma gemonitord door de professionals.
Wachtkamerfilmpjes
Op zoek naar een video over SLIMMER om af te spelen in (bijvoorbeeld) de wachtkamer van jouw praktijk? De onderstaande video’s zijn ondertiteld:
Lees meer over de GLI en NZa (Nederlandse Zorg autoriteit) voorwaarden:
- Standpunt gecombineerde leefstijlinterventie bij overgewicht en obesitas
- Beleidsregel GLI op de NZa website
- Prestatie en Tariefbeschikking Gecombineerde Leefstijlinterventie op NZa website
Benieuwd welke stappen je moet doorlopen bij het opstarten van een erkende GLI? Bekijk dan het Stappenplan 'Opstarten en declareren GLI'. Dit stappenplan is een gezamenlijk initiatief van de beroepsverenigingen en GLI interventie-eigenaren.