DEELNEMERS

SLIMMER naar een gezonde leefstijl

Geniet van gezond eten en meer bewegen samen met anderen

Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt u bij het aanpassen van uw voedingspatroon en beweegpatroon. Dit begeleidingsteam bestaat uit een diëtist, een oefentherapeut/fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u meer vertellen over het programma en of u in aanmerking komt.

Tips in tijden van corona

Gezond eten, voldoende bewegen en mentaal fit blijven zijn tijdens de corona crisis extra belangrijk. Gelukkig is begeleiding op afstand door de SLIMMER aanbieders mogelijk en wordt hier op verschillende manieren vorm aan gegeven. Ook vanuit het SLIMMER programma hebben wij tips voor u:


Informatie over deelnemen aan SLIMMER

Wie kan meedoen?

SLIMMER is een programma voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten en volwassenen met obesitas (BMI 30-40). Daarnaast is het belangrijk dat iemand in staat is een leefstijlprogramma te volgen. Een verwijzing van de huisarts is nodig.

MEEDOEN gaat als volgt:

 • Meld u aan bij uw huisartsenpraktijk.
 • U wordt uitgebreid geïnformeerd en u besluit daarna om wel of niet mee te doen.
 • Woont u in Zutphen, Lochem of in de Oost Achterhoek? Dan kunt u zich hierna direct aanmelden via de onderstaande links. Let op! Hierbij is EERST een verwijzing van de huisarts nodig.
 • Woont u in een ander deel van Nederland? Dan zal de huisarts u helpen met de aanmelding.
 • U wordt vervolgens doorverwezen naar de diëtist en een leefstijlcoach of fysiotherapeut/oefentherapeut.

Wat houdt meedoen in?

 • U krijgt twee jaar begeleiding van een diëtist, een leefstijlcoach, een fysiotherapeut/ oefentherapeut en een buurtsportcoach.
 • Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.

De diëtist:

 • u bezoekt de diëtist minimaal 3 en maximaal 6 keer. Indien gewenst, mag uw partner meekomen. De diëtist houdt rekening met uw persoonlijke omstandigheden en geeft een advies om gezonder te gaan eten.

De fysiotherapeut/oefentherapeut :

 • u volgt een wekelijkse groepsles gedurende 6 maanden. Samen met anderen werkt u toe naar het behalen van de beweegrichtlijnen voor volwassenen. U begint rustig en bouwt het geleidelijk op. Dit is afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden.
 • Na zes maanden maakt u kennis met een beweegmakelaar in de gemeente. De beweegmakelaar begeleidt u naar passende beweegactiviteiten in de buurt.

De leefstijlcoach (of diëtist of fysiotherapeut/oefentherapeut):

 • Om u te ondersteunen bij het volhouden van meer bewegen en gezond eten zijn er twee terugkommomenten met de leefstijlcoach: in maand 9 en maand 12.
 • In het tweede jaar zijn er vervolgens 5 individuele terugkommomenten mogelijk.

KOSTEN deelname:

De kosten voor het SLIMMER programma worden in de meeste gevallen geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn enkele uitzonderingen, als uw verzekeraar het programma niet inkoopt. Uw verzekeraar of uw huisarts kan u verder informeren.

“Via de huisarts kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen aan het project SLIMMER. Ik heb namelijk een te hoge bloeddruk en dan wordt ook je bloedsuikergehalte gecontroleerd. Dat was aan de hoge kant. Ook ben ik wat te zwaar en dan weet je dat je risico loopt om diabetes te krijgen. Natuurlijk kun je daar zelf wat aan doen, maar het is fijn als je daar steun bij krijgt. Dus heb ik ‘ja’ gezegd.”
Tineke, deelneemster uit Doetinchem

SLIMMER op Instagram

Volg SLIMMER op Instagram voor weetjes, tips en informatie over alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft. Zoals informatie over voeding, sporten, bewegen, mindset, slaap, ontspanning.