DEELNEMERS

SLIMMER naar een gezonde leefstijl

Geniet van gezond eten en meer bewegen samen met anderen

Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt u bij het aanpassen van uw leefstijl. Dit team bestaat uit een diëtist, een oefentherapeut/fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u meer vertellen over het programma en of u in aanmerking komt.

Filmpje SLIMMER programma

Wilt u zien hoe het programma wordt uitgevoerd en hoe deelnemers het programma ervaren? Kijk dan onderstaand filmpje dat is gemaakt in Apeldoorn en Utrecht.

 

Informatie over deelnemen aan SLIMMER

Wie kan meedoen?

SLIMMER is een programma voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten en volwassenen met obesitas (BMI 30-40). Daarnaast is het belangrijk dat iemand gemotiveerd is én in staat is een leefstijlprogramma te volgen. Een verwijzing van de huisarts is nodig.

MEEDOEN gaat als volgt:

 • Meld u aan bij uw huisartsenpraktijk. Een verwijzing van de huisarts is nodig om deel te kunnen nemen.
 • U wordt geïnformeerd en u besluit daarna om wel of niet mee te doen.
 • De huisartsenpraktijk weet op welke locatie u terecht kunt. En kan u helpen met aanmelden. Wilt u zelf alvast kijken of SLIMMER in uw buurt wordt uitgevoerd? Kijk dan op deze pagina.
 • Uw huisarts verwijst u door naar het SLIMMER begeleidingsteam in uw buurt.

Wat houdt meedoen in?

U krijgt twee jaar begeleiding van een diëtist, een fysiotherapeut/oefentherapeut, een leefstijlcoach en een beweegmakelaar. Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.

De diëtist:

 • U bezoekt de diëtist minimaal 3 en maximaal 6 keer. Indien gewenst, mag uw partner meekomen. De diëtist houdt rekening met uw persoonlijke omstandigheden en geeft een advies om gezonder te gaan eten.

De fysiotherapeut/oefentherapeut:

 • U volgt een wekelijkse bijeenkomst gedurende 6 maanden. Samen met anderen werkt u toe naar het behalen van de beweegrichtlijnen voor volwassenen.
 • Daarnaast leert u tijdens de bijeenkomsten meer over leefstijl en hoe u uw leefstijl kunt veranderen.
 • Ook maakt u kennis met een beweegmakelaar in de gemeente. De beweegmakelaar begeleidt u naar passende beweegactiviteiten in de buurt.

De leefstijlcoach:

 • De leefstijlcoach ondersteunt u vervolgens bij het verder aanpassen van uw leefstijl én het volhouden van uw nieuwe gewoonten.
 • Hiervoor is er een eerste individueel terugkommoment in maand 7. Daarnaast zijn er twee terugkommomenten met de groep: in maand 9 en maand 12.
 • In het tweede jaar zijn er vervolgens 4 individuele terugkommomenten.

KOSTEN deelname:

De kosten voor het SLIMMER programma worden in de meeste gevallen geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt voor deelnemers een inspanningsverplichting: deelname betekent dat u gemotiveerd de lessen bezoekt en het programma helemaal afmaakt.

“Via de huisarts kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen aan het project SLIMMER. Ik heb namelijk een te hoge bloeddruk en dan wordt ook je bloedsuikergehalte gecontroleerd. Dat was aan de hoge kant. Ook ben ik wat te zwaar en dan weet je dat je risico loopt om diabetes te krijgen. Natuurlijk kun je daar zelf wat aan doen, maar het is fijn als je daar steun bij krijgt. Dus heb ik ‘ja’ gezegd.”
Tineke, deelneemster uit Doetinchem

SLIMMER op Instagram

Volg SLIMMER op Instagram voor weetjes, tips en informatie over alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft. Zoals informatie over voeding, sporten, bewegen, mindset, slaap, ontspanning.