OVER SLIMMER

Een erkende gecombineerde leefstijlinterventie

Programma

Het SLIMMER programma duurt 2 jaar en bestaat uit een deelprogramma voeding, bewegen en gedragsbehoud. Het programma omvat individuele afspraken en groepsbijeenkomsten. Deelnemers worden begeleid naar lokaal beweegaanbod en ondersteund door terugkommomenten (onderhoudsfase). Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. De uitvoering is in handen van zorgverleners (huisartsenpraktijk, leefstijlcoach, dietist en fysiotherapeut/oefentherapeut) en lokale beweegprofessionals.

Gedragsverandering en gedragsbehoud
Het bevorderen van een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl staat centraal in het SLIMMER programma. Hiervoor worden verschillende methoden en technieken ingezet.

Doelgroep
SLIMMER richt zich op volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten of aanwezigheid van hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, slaapapneu of artrose, en op volwassenen met obesitas (BMI 30-40), die in staat zijn een leefstijlprogramma te volgen. Verwijzing vindt plaats via de huisartsenpraktijk.

202108overzicht-slimmer

Programmadoelen en achtergrond

Het hoofddoel van SLIMMER is het bevorderen van een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl om zo obesitas en het risico op type 2 diabetes te verminderen. Ook draagt het programma bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De belangrijkste uitgangspunten voor het programma zijn:

 

Van SLIM naar SLIMMER

SLIMMER is gebaseerd op de SLIM interventie. SLIM heeft in een onderzoekssetting aangetoond dat het risico op het krijgen van diabetes met 50% verminderd kan worden door gezonder te eten en meer te bewegen (Roumen et al, 2008). In de periode 2008-2010 is de SLIM interventie, samen met partners in Apeldoorn, vertaald naar de praktijk. Zo ontstond het SLIMMER programma. Dit SLIMMER programma is uitgetest in een pilot bij drie huisartsenpraktijken in Apeldoorn. Vervolgens is er een groot effectonderzoek gestart in Apeldoorn en Doetinchem om te onderzoeken of SLIMMER net zo effectief is als SLIM. Hier hebben ruim 300 patiënten aan meegedaan.

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat SLIMMER inderdaad even effectief is als SLIM. Deelnemers zijn afgevallen, zijn slanker in de taille en hebben minder vet op de heupen. Deelnemers zijn fitter en de glucosetolerantie is verbeterd. Opmerkelijk is bovendien dat de helft van de deelnemers aangeeft dat zij fysiek beter in staat zijn om actief deel te nemen aan de samenleving. Door hun deelname aan SLIMMER leggen ze bijvoorbeeld meer waardevolle contacten (in de buurt), gaan ze vaker naar een sportvereniging en vaker erop uit in de natuur.

Het SLIMMER programma is erkend door het RIVM Centrum Gezond Leven en heeft de erkenning “goede aanwijzingen voor effectiviteit” ontvangen. Meer informatie is te vinden op: https://www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/gecombineerde-leefstijlinterventie/erkende-gli-basisverzekering

Meer weten?

Wil je meer weten over de GLI? Bekijk dan de volgende video: Arts en Leefstijl

Zie voor meer informatie over de vier goedgekeurde GLI's in Nederland en hun verschillen en overeenkomsten het overzicht: 2021Vergelijk_CooL_BeweegKuur_SLIMMER_SSIB.