OVER SLIMMER

Een erkende gecombineerde leefstijlinterventie

Programma

Het SLIMMER programma duurt 2 jaar en bestaat uit een deelprogramma voeding, bewegen en gedragsbehoud. Het programma omvat individuele afspraken en groepsbijeenkomsten. Deelnemers worden begeleid naar lokaal beweegaanbod en ondersteund door terugkommomenten (onderhoudsfase). Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • voeding.
  • bewegen.
  • slaap.
  • stress.
  • ontspanning.

De uitvoering is in handen van zorgverleners (huisartsenpraktijk, leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut/oefentherapeut) en lokale beweegprofessionals.

Gedragsverandering en gedragsbehoud
Het bevorderen van een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl staat centraal in het SLIMMER programma. Hiervoor worden verschillende methoden en technieken ingezet om deelnemers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij hun leefstijlverandering.

Doelgroep
SLIMMER richt zich op volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten of aanwezigheid van hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, slaapapneu of artrose, en op volwassenen met obesitas (BMI 30-40), die in staat zijn een leefstijlprogramma te volgen. Verwijzing vindt plaats via de huisartsenpraktijk.

Overzicht SLIMMER 2023

Programmadoelen en achtergrond

Het hoofddoel van SLIMMER is het bevorderen van een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl, met ook als doel overgewicht en obesitas te verminderen. Het programma draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De belangrijkste uitgangspunten voor het programma zijn:

 

Van SLIM naar SLIMMER

SLIMMER is gebaseerd op de SLIM interventie. SLIM heeft in een onderzoek setting aangetoond dat het risico op het krijgen van diabetes met 50% verminderd kan worden door gezonder te eten en meer te bewegen (Roumen et al, 2008). In de periode 2008-2010 is de SLIM interventie, samen met partners in Apeldoorn, vertaald naar de praktijk. Zo ontstond het SLIMMER programma. Dit SLIMMER programma is uitgetest in een pilot bij drie huisartsenpraktijken in Apeldoorn. Vervolgens is er een groot effectonderzoek gestart in Apeldoorn en Doetinchem om te onderzoeken of SLIMMER net zo effectief is als SLIM. Hier hebben ruim 300 patiënten aan meegedaan.

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat SLIMMER inderdaad even effectief is als SLIM. Deelnemers zijn afgevallen, zijn slanker in de taille en hebben minder vet op de heupen. Deelnemers zijn fitter en de glucosetolerantie is verbeterd. Opmerkelijk is bovendien dat de helft van de deelnemers aangeeft dat zij fysiek beter in staat zijn om actief deel te nemen aan de samenleving. Door hun deelname aan SLIMMER leggen ze bijvoorbeeld meer waardevolle contacten (in de buurt), gaan ze vaker naar een sportvereniging en vaker erop uit in de natuur.

Het SLIMMER programma is erkend door het RIVM Centrum Gezond Leven en heeft de erkenning “goede aanwijzingen voor effectiviteit” ontvangen. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

Ontwikkelingen SLIMMER

Het SLIMMER programma blijft zich door ontwikkelen op basis van nieuwe inzichten uit de wetenschap, onderzoek en praktijk. Zo doet TNO onderzoek binnen SLIMMER naar het effect van meer personalisatie op therapietrouw, gedrag en ervaringen.

Daarnaast werken we samen met Ancora Health aan een nieuwe variant van SLIMMER: SLIMMER powerd by Ancora, een digitaal ondersteunde variant van SLIMMER die vanuit de privéomgeving van de deelnemer kan worden gevolgd. De basisgedachte van SLIMMER – een multidisciplinaire benadering en een combinatie van persoonlijke coaching en peer groups – is ongewijzigd. Er wordt gebruik gemaakt van digitale meetinstrumenten en online coaching die de deelnemers begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes. De meetinstrumenten zorgen voor een informatiestroom die de deelnemers inzicht geeft in het eigen gedrag, en die motiverend werkt bij gedragsverandering. In het programma wordt ook samengewerkt met lokale gezondheidsinitiatieven.

SLIMMER powerd by Ancora richt zich op een jongere doelgroep die graag thuis aan de slag wil. En biedt tegelijkertijd meer capaciteit voor de GLI.

Voor meer informatie over de nieuwe SLIMMER powerd by Ancora variant, e-mail naar: slimmer@ancora.health.

Meer weten?

Wil je meer weten over de GLI? Bekijk dan de volgende video: Arts en Leefstijl

Zie voor meer informatie over de vier goedgekeurde GLI's in Nederland en hun verschillen en overeenkomsten het overzicht: 2021Vergelijk_CooL_BeweegKuur_SLIMMER_SSIB.